Dit zijn in essentie stukken downloadbare code, geschreven door andere web bouwers, die extra functionaliteiten toevoegen aan jouw website. Een soort upgrade van jouw basis CMS systeem. Op zich is het idee hier dat wij als developers niet telkens opnieuw het wiel moeten gaan uitvinden en daarom beroep doen op deze plugins om sneller een website te kunnen bouwen.

Bij het bouwen van een WordPress website zijn deze in feite onmisbaar, gezien WordPress in zijn puurste vorm een eenvoudig blog systeem is. Je kan dus in feite geen professionele WordPress website bouwen zonder een minimum aan plugins te installeren. Maar ook bij het bouwen van een Craft CMS website, waar de basis van beschikbare tools groter is dan bij WordPress, komen er vaak toch enkele plugins aan te pas. Vaak zijn plugins gratis, maar er zijn ook plugins met licenties waar je moet voor betalen.

Bij digital astronaut hanteren we wel een specifieke strategie wat betreft plugins; "the less, the better". Dit omdat het toevoegen van een plugin aan jouw website niet helemaal zo onschuldig is als het lijkt. In feite neem je enkele honderden tot duizenden lijnen code, geschreven door een andere partij, en voeg je die toe aan jouw website. Als er in die code problemen zitten, kan dit tot conflicten leiden met de andere code van jouw website en/of beveiligingslekken.

Het is dus heel belangrijk dat je enerzijds enkel betrouwbare plugins installeert, die up-to-date gehouden worden door de eigenaar. En anderzijds dat de updates van deze plugins regelmatig geïnstalleerd worden.

Let’s have a chat!

Je hebt een vraag voor ons?
Of misschien heb je een project waar we mee kunnen helpen?
Laten we dan eens een klapke doen!